© 2019 Lawler Construction, LLC

PROJECT

SPOTLIGHTS

Finished photos ©️ Inside the Eye Photography by Michael Finizia 

NOTRE DAME ELEMENTARY SCHOOL

Location: 13000 Auburn Rd., Chardon, OH 44024

​Completed: February 2019

Type: Educational

Renovation - 3,450SF

Scope: 

This renovation project was brought to Lawler Construction in the fall of 2018.  Notre Dame Elementary School was looking to replace the Sisters’ old swimming pool area with a brand-new multi-purpose room for use by the students at the school. After initial demolition work, the old swimming pool was infilled with low strength mortar then finished off with a concrete slab.  As a part of the conversion of the space several very large window openings were created in the perimeter walls to bring in more natural light.  The existing HVAC equipment was replaced with two new 10-ton units to optimize the heating and cooling of the space while also increasing energy efficiency dramatically.  Direct/indirect pendant mounted lighting was added to the project that includes daylight harvesting control features.  From the Lighting Controls Association website, “Daylight harvesting, or daylight response, is an automatic lighting control strategy in which interior electric lighting adjusts to maintain a target level, reducing energy costs. It is most effective in areas that consistently receive ample daylight, such as lighting adjacent to windows or near skylights.”  

 

The space is also being used for presentation purposes so a projector and screen were included along with window blinds to help darken the space when needed.  Carpet tile with whimsical shapes and colors was chosen as the floor covering.  Additionally, a number of game and activity layouts were included in the floor pattern to allow the space to be used by students for indoor recess during inclement weather.  Acoustical panels were introduced at strategic locations to reduce the echo and reverberation of sound in the space.  The facility will provide the school and students with many years of enjoyment and functionality.

Finished Photos

DAVE'S MARKET MIDTOWN

Location: 1929 E. 61st St., Cleveland, OH 44105
Completed: February, 2019
Type: Retail

Grocery - 57,000SF

Scope:

The new Dave’s Supermarket in Mid-Town Cleveland is the toast of the town.  Part of the Link 59 development by Hemingway Properties, the project was many years in the planning. The wait was certainly worth it as the community has embraced the new facility wholeheartedly and the Saltzman family has further endeared themselves to the residents of the neighborhood.  Under a site and shell contract with Geis Construction, ground was broken for the new store in late 2017 with some preliminary site work.  Shell construction ensued in early 2018 and Lawler Construction began the interior construction work in June of 2018.


At nearly 57,000 square feet, this facility replaced the original Dave’s store on Payne Ave about 1½ miles away.  After several expansions and renovations over many years, the original store could not be further improved and needed to be replaced. 


The property from E. 57th to E. 63rd streets and extending from Chester to Euclid had been assembled over many years by the City of Cleveland.  As the Euclid corridor, Chester development, University Hospitals, and Mid-Town corridor all continued to progress and develop, this site became viable and development ensued.  Along with the Link 59 project and the University Hospitals project the entire area is now fully developed.


The Saltzman family worked hand in hand with the community, Mid-Town Development, Hemingway, the City, and University Hospitals for a unique facility that is in concert with the times and with the neighborhood.  Included in the amenities are a cooking school and kitchen for training local residents about foods and techniques that will provide them more healthful lifestyles.  Guest cooks and chefs as well as dietitians and counselors from UH regularly participate in programs for the community at the facility.  In addition to the school, there is a café seating area, full-service bank branch, pharmacy, liquor store, bakery, a wonderful line-up of outside vendors in a food-court style arrangement, and of course, a complete grocery store.


Starting from a “cold dark shell” we carried all trades under our contract from underground work through MEP, all finishes, including the management and handling of almost all the store equipment.  Drawing on many years’ experience in the construction of grocery stores, we were able to assemble a very talented group of subcontractors to execute a smooth running and high-quality project.  With exposed structure in the sales floor and a polished concrete floor, all rough-in work had to be done very precisely in order to achieve the finished appearance that was being sought.  Over a seven-month period we transformed this empty space into a vibrant and beautiful addition to the area and a magnet to draw thousands of shoppers from miles around.

Finished Photos

Progress Photos

CWRU BINGHAM LABS

Location: Case Western Reserve University, 2104 Adelbert Rd. Cleveland Ohio 44106

Completed: June, 2019

Type: Educational- Lab Renovation

Scope: 

Bid as a Construction Manager at Risk (CMaR) project in the summer of 2018.  This project eventually ended up at an approximate value of $1,000,000.  Due to funding issues within the University work was not able to begin until February of 2019, about 5 months later than originally anticipated.

The project involved the complete gutting and abatement of an existing laboratory area including some adjacent offices and additional space in the lower level of the building. 

The combination of a relatively low ceiling, concrete construction, and existing utilities running through the space created a challenging situation for routing new utilities.  With multiple fume hoods, new air valves, heating coils, extensive ductwork, and nine different networks of lab gasses, many hours were spent determining revised routes and coordinating the installation of this work.  The incorporation of an open ceiling allowed some flexibility but it was still ultimately necessary to relocate many utilities and light fixtures.

As a part of the project a new dual exhaust fan was added replacing an existing single unit.  With VFDs and tight space constraints on the roof there were a lot of moving parts involved in bringing the unit online.  Partway through the project the University decided to add additional lab hoods to the exhaust system and the unit was substantially increased to a three-fan configuration.  This revision resulted in substantial added cost as well as about 5 weeks additional time on the schedule.

A new cold room and oxygen depletion monitors/alarms system introduced additional complexity to the project.  It also brought involvement from the City Fire Department and City Building Department to understand, review, and approve all of the operations and life-safety aspects of the lab in general and the oxygen depletion systems in particular.

Due to an owner contingency included in the original award, the project was able to remain well within budget, with the exclusion of the expanded exhaust fan work.

The lab is in service and operating as planned.  We look forward to working with Case and other owners on many future lab projects.

Progress Photos

Finished Photos

FIREFIGHTER'S COMMUNITY CREDIT UNION

Location: 1222 W. Pleasant Valley Rd., Parma, Ohio  44134

Completed: June, 2019

Type: Institutional

Scope: 

We were approached late in 2018 to bid on this project.  It was stipulated that the project had to be a union project and we were well suited to that requirement.  After a number of weeks of negotiation and value engineering with the architect, K4 out of Cincinnati, we were awarded the project in January and were able to begin work in February 2019.  One of the difficult points in the negotiation was the introduction of liquidated damages into the proposed contract with a fairly tight time frame and a start of work in the middle of winter.

 

The owner and architect agreed to allow us to carry a weather conditions contingency and to bill against that contingency during construction.  As it turned out, weather was not the biggest issue that we faced.  The owner had opted not to perform test borings on the site prior to deciding to build.  Once we began demolition and excavation it was discovered that the previous building on the site had been collapsed into the old basement space and that most of the footprint of the new building was underlain by rubble fill.  Some of this rubble extended down to 12’ below finished grade and it all had to be removed. 

 

As we began to complete that work it was then discovered that there was an active storm sewer cutting across the property that did not show up in the documents.  After some review, the city did have some records on this sewer and determined it was still an active utility servicing several parking lots along Pleasant Valley Road.  We replaced this sewer across the entire width of the site in order to ensure that there was a stable and serviceable installation that would not pose any future threat to the new owner’s property.

These two unexpected discoveries likely protected the project from weather delays because so much of the building pad and surrounding site were undercut and replaced with aggregate fill.  Thus, any problematic weather and other soil conditions were almost completely eliminated.  We progressed with foundations except on the bitterest of days and structural steel began right on schedule.  Erection time was actually less than anticipated allowing completion of the structural steel a few days ahead of schedule.  By the time that steel was complete we were through the worst of the winter and the light gauge metal framing of the exterior proceeded.  We also decided to risk potential cold and installed the slab on grade in March allowing better access by all and allowing us to begin overhead utility work inside the building while the exterior walls were still being erected.

The project has a number of circular features and an extensive amount of glass.  These both brought coordination issues to the work but all were resolved without incident.  A major circular element is a ceramic tile floor in the lobby of the building.  With a large black field, it has a red tile inset of the owner’s logo.  This logo design required the use of laser cut tile.  The work was performed in Pittsburgh and even with 12 weeks lead it still arrived just in time to meet the completion schedule.

The project opened on schedule and within budget except for the underground issues.  Overtime costs that were built into our price were not fully spent and the project finished within the required time frame such that no liquidated damages were assessed.

Progress Photos

Finished Photos